


​
​
De Maslow piramide.
De basis staat onderaan, deze is het belangrijkste.
Zo gaan we van onder naar boven, elk stapje langs. Als er één stapje niet goed is, is het lastig om verder te werken.
Dus we zorgen er als eerste voor dat de basis voor het kind goed is, en vanuit de basis gaan we stapjes omhoog.
Als het kind gewend is aan de basis en de omgeving, voelt het zich zeker en veilig. Het kind kan zichzelf laten zien.
Doordat het kind zich kan laten zien, kan het zich open stellen om een band op te bouwen. Er zal verbondenheid van beide kanten komen, dat het kind zelfvertrouwen geeft: ik wordt geliefd!
En vanuit die basis kan een kind zichzelf ontplooien.
Dr Thomas Gordon.
​
Ik werk hier in de opvang met de methodiek van Dr Thomas Gordon (ontwikkelingspsycholoog). Dit is een geweldloze manier van omgaan met elkaar, naar elkaar luisteren, niet dwingen of manipuleren. Het kind serieus nemen en respecteren. Voor mij houdt dit in actief luisteren, de ik boodschap overbrengen.
Actief luisteren: het kind echt het gevoel geven dat je naar ze luistert, vaak zijn we terwijl we luisteren met meerdere dingen bezig en dit merkt het kind. Door te reageren op wat ze zeggen, door het stellen van vragen of bevestigend ja zeggen geef je het kind het idee dat je echt luistert. Doordat het kind dit merkt zal het eerder en meer vertellen.
De ik-boodschap: bij de ik-boodschap praat je altijd vanuit je zelf en je eigen gevoel. Je verteld dingen zonder een oordeel te vellen over de ander. Je geeft aan de ander aan dat je iets wel of niet fijn vind en waarom. Ook beschrijf je het gevolg. Het kind begrijpt wat hij moet doen en waarom en zal daardoor beter luisteren naar wat je zegt.
Voorbeeld: Ik zou het fijn vinden als je je schoenen vast aan trekt, dan kunnen we dadelijk eerder naar de speeltuin.
De overlegmethode: opvoeden vanuit de Gordon-methode is erg democratisch, Vaak is er bij een discussie een winnaar en verliezer. Door de overlegmethode is hier geen sprake meer van, je zoekt hiermee samen naar compromis, zodat iedereen tevreden is met de afspraak.
Voorbeeld: Het kind wil dat je voorleest, jij wil de was op hangen. Je zegt tegen het kind 'Ik wil eerst even de was ophangen, zodat deze op kan drogen, daarna zal ik je een verhaaltje voorlezen'.
​
​
Beloningssystemen:
Het kootertje leert kinderen nieuwe vaardigheden aan. Het aanleren van nieuwe vaardigheden en/of gewenst gedrag kan worden gestimuleerd door middel van een beloningssysteem. Er wordt gekeken welke vorm van beloning passend is bij het kind. Het kind kan al voldoende hebben aan een high five of een dikke duim. Mocht dat niet voldoende zijn dan kunnen er andere beloningssystemen worden aangeboden.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
-
Stickerkaarten
-
Directe beloningen
-
Dikke duim kaarten
-
Stapsgewijze beloning, waarbij bij gewenst gedrag een kind bijvoorbeeld een puzzelstukje kan verdienen tot de puzzel compleet is.

